dimarts, 20 de gener del 2009

Taller

Sona el despertador, et lleves i fas una bona dutxa. Prens un cafè mentre mires per la finestra quin temps fa. És hivern i comença la setmana amb un dilluns plujós. Han pronosticat per la ràdio que fins i tot pot nevar la propera matinada.
Et poses l'abric i els guants, surts de casa i sents a la cara l'intens fred que fa.
Camí de la feina vas repassant mentalment el fantàstic cap de setmana i els pensaments es barregen amb la setmana atapeïda de projectes i maquetes que cal enllestir.
Entres a l'estudi i encens els llums. A la petita cuina et prepares un altre cafè mentre et mires l'agenda i vas cap a la taula per encendre l'ordinador.
Prems la tecla i no prems rés.
Què passa?
- Doncs passa que a sobre la taula no hi ha cap ordinador!
No pot ser!
- Si pot ser! Els ordinadors no han existit mai!
No pot ser!
- Si! Tot ha estat un meravellós somni que el fred de l'hivern no t'ha fet oblidar!
No! Noooooooooooooooooooooooooo!
- I tant! Camí de la feina no et podies imaginar cóm de plujós pot arribar a ser aquest dilluns...
(...)

Si un dia, pel motiu que fos, ja no disposéssim més dels ordinadors, caldria repensar molt i molt la nostra taula de treball de dissenyador gràfic.
Buf!
Sense ordinadors no avançarem ni una desena part del que ho fèiem!!
Per començar hem de trucar a tots els clients i haurem de refer l'agenda. L'agenda...quin merder...
Buf i buf!
Haurem de tornar a instal·lar un paral·lex, treure de l'armari com a mínim els rotring 0'2, 0'4 i 0'8, la tinta, cercar les difícils ganivetes de retoc, comprar paper cuixé i paper vegetal, uns quants pots de gouache, pinzells, llapis, llapis de color, retoladors, un tipòmetre, un bon grapat de fulls Letraset, una taula de llum, un pot de Best Test, goma de cautxú per la cola, uns quants catàlegs de fotocomposició, una col·lecció de fulls Pantone, un aparell per fer fendits, i una col·lecció infinita d'estris i eines imprescindibles...
Ah, i ara que hi penso, també caldrà marcar els textos mecanografiats per enviar-los a fotocomposar i marcar els originals per a la impremta...
Buf!
Ei, i la Repromàster, què?
Bufffffffffffff!
(...)

Tot aquest supòsit ens faria tornar a una mecànica i una metodologia de treball que teníem establerta diàriament fa només 19 anys!
Algunes de les eines que empràvem l'any 90, moment en que molts estudis de disseny gràfic vam començar a treballar amb ordinadors, són ara espècies extingides o en vies d'extinció.

Al Taller (nom robat a la secció de disseny gràfic de l'Escola Massana) volem recuperar algunes d'aquestes eines i retre-les un merescut homenatge.